Η διατροφή του μωρού

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη. Ο Μητρικός Θηλασμός, ως μία φυσική πηγή διατροφής, παρέχει ένα υγιές και ευεργετικό ξεκίνημα για κάθε μητέρα και βρέφος. Ενισχύει τον δεσμό μητέρας – βρέφους.

Το μητρικό γάλα αποτελεί έναν ζωντανό ιστό με πολλούς αμυντικούς παράγοντες που προσφέρει στα βρέφη συνεχή ενεργό προστασία από τις λοιμώξεις. Παράλληλα, περιέχει στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, νερό και άλλα διατροφικά στοιχεία, καλύπτοντας απόλυτα τις ανάγκες ενός βρέφους.

Είναι εύπεπτο και συμβάλλει στην ωρίμανση του γαστρεντερικού συστήματος των βρεφών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νεογνικής νεκρωτικής εντεροκολίτιδας. Ακόμη, συμβάλλει στη θεραπεία νοσημάτων, ενώ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και διάφορων ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Τα οφέλη για τη μητέρα είναι εξίσου σημαντικά, αφού συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση μετά τον τοκετό, στη μείωση του σωματικού βάρους, ενώ δρα ως μέθοδος αντισύλληψης. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ (1-3 ημέρες)

Για τις πρώτες ημέρες της ζωής τους τα νεογέννητα κοιμούνται συνεχώς. Έχουν μικρές απαιτήσεις για φαγητό και προσπαθούν να προσαρμοστούν στο εξωμήτριο περιβάλλον. Μην ανησυχείτε!

Απολαύστε τα συναισθήματα, την οικειότητα και την οπτική και δερματική επαφή και εξοικειωθείτε με τα σημάδια πείνας του μωρού σας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Κλινική επιλέξτε συνδιαμονή με το νεογνό σας (Rooming-In). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη αρχή στο νέο κοινό ξεκίνημα της ζωής του, πάντα με την πρακτική, επιστημονική και συναισθηματική υποστήριξη του άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού του ΜΗΤΕΡΑ.

Παρατηρήστε τα σημάδια πείνας, πλησιάστε το μωρό στο στήθος σας και  αφού προσκολληθεί στη θηλή, ξεκινώντας θηλαστικές κινήσεις θα λάβει αρκετές γουλιές πρωτογάλατος. Η ποσότητά του είναι μικρή, αλλά ικανή να καλύψει τις ανάγκες του μωρού τις πρώτες μέρες ζωής του. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημέρων παρατηρείται στο νεογνό απώλεια σωματικού βάρους  που φτάνει περίπου έως και το 10% και θεωρείται φυσιολογική. Ακόμη, παρακολουθούμε τις κενώσεις (μηκώνιο) και την ούρηση του βρέφους (1-3 βρεγμένες πάνες).

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ (έως και 6η ημέρα)

Σταδιακά αυξάνονται οι ανάγκες του νεογνού και η παραγωγή γάλακτος της μητέρας αυξάνεται με την συχνή τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος. Συστήνονται τουλάχιστον 8-12 γεύματα το 24ωρο. Από την 4η ημέρα μάλιστα, το πρωτόγαλα αλλάζει σε μεταβατικό γάλα και οι βρεγμένες πάνες γίνονται 5 τουλάχιστον το 24ωρο. Είναι σύνηθες επίσης, οι νυχτερινοί θηλασμοί να είναι πιο συχνοί και έντονοι.

Από τις πιο συχνές δυσκολίες θηλασμού τις πρώτες ημέρες είναι οι ερεθισμένες- πληγωμένες θηλές, οίδημα – υπερφόρτωση μαστού. Το εξειδικευμένο προσωπικό, στη Μαιευτική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ, προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα στις μητέρες με ανατομικές ιδιαιτερότητες των μαστών. Η έγκαιρη διάγνωση των επίπεδων και εισέχουσων θηλών, η σωστή προετοιμασία και η κατάλληλη καθοδήγηση προσφέρεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα μαθήματα μητρικού θηλασμού, που πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.

Σημαντική Σημείωση: το στήθος ΔΕΝ χρειάζεται συχνό πλύσιμο.

TIPS ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

ΕΑΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΕΙ:

Δίνονται οδηγίες στη μητέρα για τεχνητή διατροφή, τρόπος παρασκευής και χορήγησης τεχνητού γάλακτος καθώς και αποστείρωσης σκευών. Ενημερωθείτε από τον παιδίατρό σας!

TIPS

  • Μικρά και συχνά γεύματα
  • Χρειάζεται ρέψιμο μετά από κάθε γεύμα
  • Παρακολουθούμε το νεογνό για αναγωγές
Ο Μητρικός Θηλασμός, ως μία φυσική πηγή διατροφής, παρέχει ένα υγιές και ευεργετικό ξεκίνημα για κάθε μητέρα και βρέφος.