Ιατρικά Τμήματα
Νεογνολογικό Τμήμα ορόφων
Στο ΜΗΤΕΡΑ, ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι της ζωής χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο και η επιστημονική ομάδα του Νεογνολογικού Τμήματος, βρίσκεται καθημερινά δίπλα τους προσφέροντας τους άριστη περιγεννητική φροντίδα.
To Τμήμα
Το Τμήμα παρακολουθεί τα νεογνά που βρίσκονται κοντά στη μητέρα τους και δεν χρειάζονται νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΜΗΤΕΡΑ.
Όλο το 24ωρο, 22 έμπειροι και εξειδικευμένοι Παιδίατροι – Νεογνολόγοι, συνεργάζονται με τους θεράποντες Μαιευτήρες – Γυναικολόγους, τις μαίες και τις νοσηλεύτριες των μαιευτικών ορόφων, για να προσφέρουν ολοκληρωμένη και πολύπλευρη φροντίδα στη μητέρα και το παιδί, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους γονείς για την ανάπτυξη του νεογνού τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο ΜΗΤΕΡΑ
Τα νεογνά καθημερινά εξετάζονται και μεταξύ άλλων ελέγχεται συστηματικά το βάρος, η διατροφή, η θερμοκρασία, οι κενώσεις, ο κορεσμός του οξυγόνου και αξιολογείται ο ίκτερος με δυνατότητα φωτοθεραπείας σε περίπτωση υπέρβασης των φυσιολογικών ορίων. Το τμήμα πρωτοπορεί σε πανελλήνιο επίπεδο στην προώθηση του Μητρικού Θηλασμού και στην ενίσχυση του δεσμού μητέρας- παιδιού.
Ο Μητρικός Θηλασμός προάγεται με κάθε τρόπο:
- ξεκινάει άμεσα μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα ο θηλασμός να μαθαίνεται σωστά και αποτελεσματικά.
- παρέχεται η δυνατότητα συνδιαμονής Μητέρας-Νεογνού (γνωστό ως Rooming In) που προσφέρει ηρεμία, ασφάλεια και ενισχύει το δέσιμο Μητέρας-Νεογνού συμβάλλοντας στην εδραίωσης του Μητρικού Θηλασμού.
- Οι έμπειρες μαίες της ομάδας μητρικού θηλασμού του ΜΗΤΕΡΑ, βοηθούν κάθε νέα μητέρα ώστε να θηλάσει το μωρό της.
Στο ΜΗΤΕΡΑ διενεργείται ο προληπτικός έλεγχος των νεογνών με την κάρτα Guthrie όπως ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και συστήνεται ειδικός προληπτικός έλεγχος για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν προβλημάτων υγείας του νεογνού.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει:
- Προληπτικό Έλεγχο Κληρονομικών Μεταβολικών Νοσημάτων Νεογνών
Κατά τον έλεγχο ανιχνεύονται 51 νοσήματα, πλέον του υποχρεωτικού ελέγχου του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, τα οποία εάν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία θα επιτρέψει στο μωρό να έχει την καλύτερη δυνατή σωματική και διανοητική εξέλιξη. Ο νεογνικός έλεγχος γίνεται με την ανάλυση λίγων σταγόνων αίματος και οι απαντήσεις δίνονται στους γονείς στο με το εξιτήριο.
- Έλεγχο ακοής με ωτοακουστικές εκπομπές
H συγγενής βαρηκοΐα ανέρχεται παγκοσμίως σε 3‰ έως 5‰ και αποτελεί την πιο συχνή συγγενή διαταραχή. Οι Ωτοακουστικές Εκπομπές είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη στον τομέα της Ακοολογίας παγκοσμίως. Η παρουσία τους είναι ενδεικτική φυσιολογικής ακοής. Με την εξέταση αυτή εξασφαλίζεται η έγκαιρη εντόπιση και θεραπευτική αντιμετώπιση των νεογνών με βαρηκοΐα ή κώφωση, γεγονός πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της ομιλίας και την ψυχική και νοητική τους εξέλιξη. Πραγματοποιείται τα πρώτα εικοσιτετράωρα της ζωής, ενώ το νεογνό κοιμάται, είναι μη επεμβατική, γρήγορη και ακίνδυνη. Η αξιοπιστία του αποτελέσματος είναι πολύ υψηλή.
- Υπερηχογράφημα ισχίων
Η υπερηχογραφική εξέταση στα νεογνά βοηθά στην έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση της «Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου», μια συχνή πάθηση με άγνωστη ακόμα και σήμερα αιτία. Παρατηρείται κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής και εμφανίζεται στη γέννηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%. Το υπερηχογράφημα ισχίων, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, διευκολύνει τη διάγνωση και με άμεση και απλή θεραπευτική αγωγή αποφεύγονται -με τον πλέον ανώδυνο
τρόπο για το νεογνό- μελλοντικά προβλήματα στο περπάτημα. Στο ΜΗΤΕΡΑ, η μέθοδος εφαρμόζεται με υπερηχογραφικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου και είναι ακίνδυνη, ανώδυνη και γρήγορη. Η εξέταση διενεργείται μετά τον πρώτο μήνα ζωής του νεογνού.
- Οφθαλμολογικό έλεγχο
Κρίνεται χρήσιμος για το νεογνό και διενεργείται πριν την έξοδο του από την μαιευτική κλινική. Κατ’ αρχήν εξετάζεται κατά πόσον τα μάτια έχουν αναπτυχθεί σωστά και ελέγχονται για τυχόν ύπαρξη συγγενών ανωμαλιών. Επιπλέον, το νεογνό εξετάζεται για τυχόν επιπεφυκίτιδες και αποφράξεις του ρινοδακρυϊκού συστήματος (6% των νεογνών έχουν απόφραξη). Τέλος, όσον αφορά τα πρόωρα νεογνά, η οφθαλμολογική εξέταση είναι απολύτως αναγκαία για διάγνωση και αντιμετώπιση μιας νόσου των προώρων που προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή και ονομάζεται αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.
- Καρδιολογικό έλεγχο
Περίπου 8 στα 1.000 παιδιά γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια. Πολλές φορές η καρδιοπάθεια δεν είναι κλινικά εμφανής τις πρώτες ημέρες ζωής αλλά εξελίσσεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του νεογνού. Για το λόγο αυτό, το ΜΗΤΕΡΑ προσφέρει τη δυνατότητα προληπτικού Καρδιολογικού Ελέγχου νεογνών ο οποίος περιλαμβάνει: κλινική εξέταση, μέτρηση κορεσμού οξυγόνου, ηλεκτροκαρδιογράφημα και έγχρωμο triplex καρδιάς.
Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται κατά προτίμηση από τη δεύτερη ημέρα ζωής και μετά, δεν προκαλεί πόνο ή δυσφορία στο νεογνό και δεν εμπεριέχει ακτινοβολία. Στο τέλος της εκτίμησης εκδίδεται αναλυτικό πόρισμα από τον Παιδοκαρδιολόγο και συμβουλές προς τον Παιδίατρο, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Σε περίπτωση που υπάρξει ένδειξη για επανεξέταση, τα νεογνά υποβάλλονται
σε περαιτέρω έλεγχο, κατόπιν συνεννοήσεως με τους γονείς. Επιπλέον, το Νεογνολογικό Τμήμα, συνεργάζεται στενά με όλες τις υποειδικότητες της παιδιατρικής (παιδοχειρουργούς, ορθοπαιδικούς, ωτορινολαρυγγολόγους, οφθαλμιάτρους, καρδιολόγους κ.ά.) που εντοπίζουν και δίνουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται στενά και αρμονικά με την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΜΗΤΕΡΑ, η οποία κατατάσσεται στις καλύτερες Μονάδες παγκοσμίως.
Στα υπερσύγχρονα κλινικά εργαστήρια του ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, διενεργούνται όλες οι εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις των νεογνών.
Οδηγίες για γονείς
Η επιστημονική ομάδα του ΜΗΤΕΡΑ, δίνει σαφείς οδηγίες στους γονείς κατά την έξοδό τους από την Μαιευτική Κλινική, για τη διατροφή και την ανάπτυξη του παιδιού, για τη φροντίδα του ομφαλού και του δέρματος και την ομαλή ένταξη τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού κατά την επιστροφή στο σπίτι.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενημέρωση των γονέων για το πότε πρέπει να απευθυνθούν άμεσα ή προγραμματισμένα στον παιδίατρό τους τις πρώτες ημέρες μετά την έξοδο του μωρού από την Κλινική. Απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας εάν παρατηρήσετε να:
- τσιμπλιάζουν τα μάτια του μωρού ή να είναι πρησμένα τα βλέφαρά του.
- έχει σπυράκια στο σώμα του.
- μυρίζει ο ομφαλός του, έχει κοκκινήσει γύρω-γύρω, βγάζει πύον ή αίμα, ή αργεί να επουλωθεί.
- βγάζει κίτρινες μύξες από τη μύτη του.
- βήχει ή έχει γρήγορη αναπνοή.
- κάνει πολλούς εμετούς ή έχει κενώσεις σαν νερό ή έχει βλέννες ή αίμα στις κενώσεις του.
- είναι πολύ ανήσυχο ή αντίθετα νωθρό και δε θέλει να θηλάσει ή να πιεί γάλα.
- μην είναι ροδαλό το χρώμα του μωρού, δηλαδή αν μελανιάζει ή χλομιάζει.
- μην έχει ξεκιτρινίσει τελείως σε 10-15 ημέρες από τη γέννησή του εφόσον είχε παρουσιάσει ίκτερο, ή ακόμη, αν το κιτρίνισμα γίνεται εντονότερο με την πάροδο των ημερών.