ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ: Μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί και να προληφθεί
Η βρογχίτιδα συνήθως «προτιμά» τους καπνιστές, όμως μπορεί να πλήξει τον καθένα μας και, μάλιστα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να επιβαρύνει δυσανάλογα την υγεία μας. Πώς, λοιπόν, την αντιμετωπίζουμε και, κυρίως, πώς μπορούμε να προφυλάξουμε την υγεία του αναπνευστικού μας;
Γράφει ο
Κωνσταντίνος Σ. Πουλόπουλος
Ιατρός – Πνευμονολόγος, Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ & ΥΓΕΙΑ
Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και να γίνουν χρόνια επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να την αποφύγετε ή, αν χρειαστεί, να την αντιμετωπίσετε.
Η οξεία βρογχίτιδα διαρκεί μερικές μέρες, ενώ στην περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο βδομάδες. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια βρογχίτιδα αρχικά εκδηλώνεται σαν απλός «τσιγαρόβηχας», ο οποίος χειροτερεύει τον χειμώνα και είναι συνήθως πιο έντονος τις πρωινές ώρες. Συνοδεύεται από πτύελα και είναι έκδηλος τις περισσότερες μέρες του μήνα. Οι καπνιστές πολλές φορές θεωρούν αυτόν το βήχα φυσιολογικό ή αναμενόμενο λόγω του καπνίσματος. Αλλά δεν είναι έτσι. Ο βήχας είναι ένα καμπανάκι για κάτι παθολογικό που συμβαίνει στον οργανισμό μας.
Το κάπνισμα, η έκθεση σε σκόνες, διάφορες ερεθιστικές ουσίες για τους πνεύμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της συγκεκριμένης πάθησης. Εκτός, λοιπόν, του καπνίσματος υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια βρογχίτιδα. Έτσι δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις της επαγγελματικής βρογχίτιδας, δηλαδή αυτής που οφείλεται σε καθημερινή εισπνοή ερεθιστικών ή βλαπτικών ουσιών από τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, συνήθως σε εργοστάσια ή βιοτεχνίες. Η βρογχίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις, που μπορεί να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε αλλεργίες.
Πώς θα… ανασάνετε
Ίσως ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τη βρογχίτιδα, είναι να σταματήσετε να καπνίζετε. Έπειτα από μερικές εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος, θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Επιλέξτε, λοιπόν, τη μέθοδο διακοπής καπνίσματος που σας ταιριάζει. Στην περίπτωση που έχετε οξεία βρογχίτιδα, ο γιατρός πιθανότατα θα σας δώσει αντιβίωση.
Υπάρχουν όμως και σημαντικοί τρόποι πρόληψης:
• Προσπαθήστε να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας και να αποφεύγετε ερεθιστικές ουσίες που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σας, όπως χημικά, βαφές, μη οικολογικά καθαριστικά κ.ά.
• Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους σε περιόδους που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.
• Να φοράτε την κατάλληλη μάσκα προσώπου και προστασίας αν στην εργασία σας έρχεστε σε επαφή με χημικά ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.
• Οι ασθενείς με υποκείμενη χρόνια βρογχίτιδα θα πρέπει να εμβολιάζονται ενάντια στον πνευμονιόκοκκο και στον ιό της γρίπης.
• Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν είστε καπνιστής και έχετε περάσει την ηλικία των 40 ετών, συμβουλευθείτε το γιατρό σας κατά πόσο κρίνει σκόπιμο να κάνετε μια σπιρομέτρηση. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία, θα προλάβει την εξέλιξη της βρογχίτιδας.
• Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, αν είστε καπνιστής, καλό είναι να συμβουλεύεστε πνευμονολόγο. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις πρέπει να θεραπεύονται άμεσα γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Τροφές για γερούς πνεύμονες
Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τους πνεύμονες καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει το βλεννογόνο των πνευμόνων, μειώνοντας ερεθισμούς και φλεγμονές. Υπάρχει στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.
Η βιταμίνη Ε, από την άλλη πλευρά, βοηθά στην προστασία από αναπνευστικά προβλήματα που έχουν την αιτία τους στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Και η βιταμίνη Ε διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τους πνεύμονές μας από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες. Υπάρχει στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.