Παιδική παχυσαρκία; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν!

Γράφει η
Μαρία Καράντζα –Χαρώνη
Παιδίατρος- Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Τμήματος  Ενδοκρινολογίας – Παχυσαρκίας & Ελέγχου βάρους Παίδων/Εφήβων

Είναι φυσιολογικό  τα παιδιά να παίρνουν  βάρος όσο μεγαλώνουν, αλλά περιττά κιλά -περισσότερα από όσο χρειάζονται  για τη σωματική τους ανάπτυξη- μπορεί  να οδηγήσουν  στην παιδική παχυσαρκία. Δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία  μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά προβλήματα  που συνήθως  τα συναντάμε σε ενήλικες  όπως διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία.

Παράγοντες κινδύνου
Πολλοί παράγοντες που δρουν συνήθως συνεργικά αυξάνουν τον κίνδυνο  παχυσαρκίας για το παιδί σας:
– Διατροφή: Η συστηματική κατανάλωση τροφών  υψηλής περιεκτικότητας  σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά όπως τροφές από fast food,  αναψυκτικά, γλυκά, αυξάνει τον κίνδυνο  υπέρβαρου.
– Έλλειψη δραστηριότητας: H καθιστική ζωή όπως η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια, η έλλειψη γυμναστικής επίσης συντελούν στο πρόβλημα.
– Γενετικοί παράγοντες: Εάν το παιδί σας προέρχεται  από μία οικογένεια υπέρβαρων  μπορεί να έχει  την κληρονομική προδιάθεση κυρίως εάν μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον  όπου καταναλώνονται φαγητά υψηλής θερμιδικής  αξίας και δεν ωθείται προς την άθληση.
– Ψυχολογικοί παράγοντες: Ορισμένα παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα φαγητού σαν αντίδραση στα προβλήματά τους στο στρες ή απλά όταν βαριούνται.
 Οικογενειακοί παράγοντες: Μη ρίχνετε  την ευθύνη στα παιδιά επειδή τους αρέσουν τα γλυκά, αλμυρά και λιπαρά φαγητά. Εξάλλου είναι νόστιμα. Είναι ευθύνη των γονιών να προσφέρουν υγιεινά φαγητά και να περιορίζουν την ύπαρξη παχυντικών τροφών τουλάχιστον στο σπίτι.
– Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: Παιδιά από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν αυξημένες πιθανότητες  να είναι υπέρβαρα συχνά επειδή οι γονείς δεν έχουν το χρόνο και τα μέσα να τα βοηθήσουν θέτοντας την διατροφή και την άθληση ως προτεραιότητα.

Οι αιτίες του προβλήματος.
Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες  που συμμετέχουν στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας, τις περισσότερες φορές  αυτή οφείλεται στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού  και στην απουσία άσκησης. Υπάρχουν βέβαια ενδοκρινολογικές  ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με την παχυσαρκία αλλά είναι σπανιότερα. Ο κυριότερος παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής μας.

Επιπλοκές
Μπορεί να είναι πολλές όπως
– Διαβήτης τύπου 2
– Μεταβολικό σύνδρομο
– Υπέρταση
– Άσθμα και άλλα αναπνευστικά νοσήματα
– Διαταραχές ύπνου
– Ηπατικά προβλήματα
– Πρώιμη εφηβεία και εμμηναρχή
– Διατροφικές διαταραχές
– Δερματικές λοιμώξεις
– Κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς

Υπάρχει λύση:
Εάν θεωρείται  ότι το παιδί σας είναι υπέρβαρο  ή έχει προδιάθεση για παχυσαρκία μιλήστε  με τον παιδίατρό σας  για το τι μπορείτε  να κάνετε. Με τη σωστή ιατρική,  διατροφική και ψυχολογική καθοδήγηση είναι βέβαιο ότι τα παιδιά μπορεί να βοηθηθούν  και να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό. Θυμηθείτε απλά ότι χρειάζεται  υπομονή, θετική στάση και φυσικά συμμετοχή  όλης της οικογένειας στην αντιμετώπιση του.

Νοέμβριος 2017