Ορθοπαιδικές κακώσεις παιδιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο
Οι ορθοπαιδικές κακώσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι περίπου ίδιες όπως και κατά τη χειμερινή με τη διαφορά ότι γενικώς είναι βαρύτερες και συνήθως το παιδί βρίσκεται μακριά από εξειδικευμένο κέντρο. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουν οι γονείς κάποιες βασικές αρχές αλλά και να έχουν κάποιες πιο ειδικές γνώσεις.
Γράφει ο
Δημήτρης Πετράτος
Παιδοορθοπεδικός, Επιμελητής Παιδοορθοπαιδικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Βασικές αρχές
- Ο σκελετός των παιδιών δεν είναι σκελετός ενηλίκων σε μικρό μέγεθος.
- Δεν προβαίνουμε σε μείζονα ορθοπαιδική πράξη (π.χ. ανάταξη κατάγματος ή εξαρθρήματος) σε παιδί χωρίς γενική αναισθησία διότι ο ιατρογενής πόνος στο παιδί είναι μη αποδεκτός και οι πιθανότητες αποτυχίας της πράξης είναι σαφώς μεγαλύτερες.
- Η ορθοπαιδική πράξη από κάποιο γιατρό που δεν έχει παιδο-ορθοπαιδική εμπειρία είναι πιο επικίνδυνη από την «μη πράξη».
Κακώσεις ανά περιοχή
Κακώσεις άνω άκρου
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ρωτάμε το παιδί αν νιώθει τα δάκτυλά του (τα ακουμπάμε και ρωτάμε) και αν μπορεί να τα κουνήσει. Αν η αισθητικότητα και η κίνηση είναι καλές ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης η αντιμετώπιση είναι λίγο διαφορετική. Αν η κάκωση εντοπίζεται από την κλείδα μέχρι και το βραχιόνιο σε πρώτο χρόνο μία απλή ανάρτηση από το λαιμό (μαντήλι) και παυσίπονα αρκούν. Αν η βλάβη εντοπίζεται στον αγκώνα, στο αντιβράχιο ή και στην άκρα χείρα και η νευραγγειακή κατάσταση του παιδιού είναι καλή η εφαρμογή ενός νάρθηκα μαζί με ανάρτηση είναι το πλέον κατάλληλο βήμα για να ηρεμήσει το παιδί μέχρι να μεταφερθεί σε εξειδικευμένο κέντρο. Ιδίως αν έχει συμβεί εξάρθρημα αγκώνος οι κίνδυνοι που ελοχεύουν αν το παιδί αντιμετωπισθεί επιπόλαια σε μη εξειδικευμένο κέντρο είναι πολλαπλοί.
Κακώσεις κάτω άκρου
Αν το παιδί μπορεί και στηρίζεται στο πόδι που χτύπησε η πιθανότητα να υπάρχει κάταγμα σε κάποιο μείζον οστό του κάτω άκρου είναι σχεδόν μηδενική.
Αν δεν μπορεί να ορθοστατήσει και εφόσον η κάκωση είναι κεντρικά του γόνατος η εφαρμογή δερματικής έλξης (υπάρχει σε πολλά περιφερικά ιατρεία και φαρμακεία) για την μεταφορά του παιδιού είναι υπεραρκετή. Αν η κάκωση εντοπίζεται περιφερικά του γόνατος η εφαρμογή ενός νάρθηκα και η ανάρροπη θέση του σκέλους είναι αρκετά μέχρι το παιδί να μεταφερθεί σε κάποιο κέντρο.
Κακώσεις σπονδυλικής στήλης
Οι κακώσεις σπονδυλικής στήλης στα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Σε περίπτωση κάκωσης που σχετίζεται με υψηλή βία (πτώση από μεγάλο ύψος, πτώση από ποδήλατο, τροχαίο) και εφόσον το παιδί πονάει κατά τη μετακίνηση θα πρέπει το παιδί να μην μετακινηθεί μέχρι να έλθει στον τόπο του ατυχήματος κάποιο ιατρικό μεταφορικό μέσο. Γενικά οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά αντιμετωπίζονται συντηρητικά αν και εφόσον φτάσουν με ασφάλεια σε εξειδικευμένο κέντρο. Για αυτές τις κακώσεις ισχύει «η μη μετακίνηση είναι καλύτερη από μία επιπόλαιη γρήγορη κίνηση».
Ανοικτά τραύματα
Σε περίπτωση τραύματος από μαχαίρι η οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτή είναι η άμεση πίεση επάνω στο τραύμα και η επίδεση αυτού. Η εφαρμογή σφιχτής περίδεσης κεντρικά του τραύματος ώστε να σταματήσει η ροή αίματος σε όλο το άκρο είναι μία τελείως λανθασμένη και επικίνδυνη για το παιδί προσέγγιση.
Είσοδος ξένων σωμάτων
Η είσοδος ξένων σωμάτων ιδίως όταν το παιδί περπατάει μέσα στη θάλασσα (π.χ. αγκάθια αχινών) ή σκαρφαλώνει σε δέντρα (π.χ. σκλήθρες από ξύλα) δεν πρέπει να αγχώνει τους γονείς αλλά ούτε και να δημιουργείται η σκέψη ότι το να βγάλεις ένα ξένο σώμα είναι κάτι εύκολο. Η κατάλληλη προσέγγιση είναι ο καθαρισμός της περιοχής με λίγο φυσιολογικό ορό, η επίπαση με λίγο betadine και η χωρίς άγχος επίσκεψη σε ένα παιδο-ορθοπαιδικό κέντρο σε δεύτερο χρόνο.
Ιούλιος 2017