Οι πρώτες μέρες του μωρού στο σπίτι

Γράφει ο
Νικόλαος Βουδούρης
Παιδίατρος
Συντονιστής Νεογνολογικού Τμήματος Ορόφων ΜΗΤΕΡΑ

 Οι πρώτες μέρες του παιδιού στο σπίτι είναι αδιαμφισβήτητα πολύ διαφορετικές, με ανάμεικτα & αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα. Σίγουρα είναι οι πιο όμορφες και δυνατές στιγμές που αφήνουν υπέροχες αναμνήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και πολύ δύσκολες, προκαλώντας καθημερινές εντάσεις, ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τη νέα οικογένεια που καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και τον ερχομό του παιδιού στο σπίτι.

ΑΠΛΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

Κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι & ένδυση βρέφους
Η θερμοκρασία στο δωμάτιο του βρέφους είναι ανάλογα με την εποχή (ιδανική θερμοκρασία για χειμώνα 18-22 βαθμούς και για καλοκαίρι 25-28 βαθμούς). Πρέπει να θυμάστε ότι δεν θέλουμε ούτε την πολλή ζέστη αλλά ούτε και το κρύο. Η ένδυση του παιδιού θέλει προσοχή. Δεν το φορτώνουμε με πολλά ρούχα ώστε να μην ιδρώνει. Τα ρούχα του παιδιού πρέπει να είναι μαλακά, χωρίς κουμπιά, φερμουάρ και άλλα αντικείμενα που μπορούν εύκολα να αποκοπούν.

Μπάνιο του μωρού
Το μπάνιο χαλαρώνει τα μωρά και τα βοηθάει να κοιμηθούν πιο εύκολα. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι περίπου στους 37°C. Ένα θερμόμετρο μπάνιου είναι πάντα χρήσιμο. Τα νεογέννητα δεν χρειάζονται μπάνιο κάθε μέρα. Σπάνια ιδρώνουν ή λερώνονται αρκετά ώστε να χρειαστεί τόσο συχνά ένα πλήρες μπάνιο. Τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές. Το συχνότερο μπάνιο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα του μωρού σας και να το αφυδατώσει. Μετά το μπάνιο φροντίζουμε πάντα το δέρμα με μια ενυδατική κρέμα, κυρίως όπου είναι ξηρό.

Φροντίδα ομφαλού
Το κομμάτι του ομφαλού, το οποίο παραμένει προσκολλημένο στο βρέφος, θα πέσει από μόνο του μέσα στις πρώτες 10-20 μέρες. Θα πρέπει να προσέξετε να παραμένει έξω από την περιοχή της πάνας για να μπορεί να αερίζεται και να μη μολυνθεί. Η περιοχή αυτή θα πρέπει να καθαρίζεται με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα καθημερινά, τουλάχιστον 3 φορές τη μέρα, έως ότου ξεραθεί και «πέσει». Το παιδί δεν πονάει, δεν έχει ευαισθησία σε αυτή την περιοχή.

Μύτη, μάτια, αυτιά και νύχια
Η μύτη θα πρέπει να καθαρίζεται με φυσιολογικό ορό μόνο εάν και εφόσον το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ρουθουνίζει. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια εάν τσιμπλιάζουν. Τα αυτιά θα πρέπει να καθαρίζονται μόνο εξωτερικά με μια πετσέτα και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μπατονέτα. Τα νύχια θα πρέπει να κόβονται για να αποφεύγονται μικρογρατζουνιές με πολλή προσοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά ψαλιδάκια με στρογγυλεμένες άκρες για να μην τραυματιστεί ή ακόμα και να τα λιμάρετε.

Διατροφή
Το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και το μωρό πρέπει να θηλάσει. Ο θηλασμός είναι ο πιο φυσικός και τρυφερός τρόπος για να μεγαλώσουν και να γίνουν γερά και υγιή. Εάν, όμως, δεν μπορεί να θηλάσει, τότε δίνουμε τεχνητή διατροφή. Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, το μωρό καταπίνει και αέρα ο οποίος φουσκώνει το στομάχι του και προκαλεί δυσφορία. Μετά τη λήψη γάλακτος ή και δύο με τρεις ώρες μετά το γεύμα κάποια μωρά βγάζουν γουλιές με λίγο γάλα. Για να μειώσετε τις αναγωγές, θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα αέρα που καταπίνει το μωρό κατά τη διάρκεια του γεύματος επί επιμονής, επικοινωνίας με τον παιδίατρο για πιθανή Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) ή άλλη κατάσταση. Καθαρίζετε τη μύτη του μωρού με φυσιολογικό ορό πριν φάει.

Πρόληψη αιφνίδιου θανάτου

  • Μην κοιμίζετε το μωρό σας μπρούμυτα (μόνο ανάσκελα).
  • Μην έχετε υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιό του.
  • Μη φασκιώνετε το μωρό.
  • Μη χρησιμοποιείτε μαξιλάρι.
  • Μην καπνίζετε στο σπίτι.
  • Φροντίστε να θηλάζετε το μωρό σας.
  • Μην αφήνετε γούνινα-πάνινα παιχνίδια δίπλα του.

Πότε επικοινωνείτε με τον παιδίατρο;

  • Αν τσιμπλιάζουν τα μάτια του ή είναι πρησμένα τα βλέφαρά του.
  • Αν μυρίζει ο ομφαλός του, έχει κοκκινίσει, βγάζει πύον ή αίμα ή αργεί να επουλωθεί.
  • Εάν έχει σπυράκια στο σώμα του.
  • Εάν βγάζει πράσινες μύξες από τη μύτη του.
  • Αν βήχει ή έχει γρήγορη αναπνοή.
  • Αν κάνει πολλούς εμετούς και έχει κενώσεις σαν νερό ή έχει βλέννες και αίμα στις κενώσεις του.
  • Αν είναι πολύ ανήσυχο ή νωθρό και δεν θέλει να φάει.
  • Αν το χρώμα του μελανιάζει ή χλωμιάζει.
  • Εάν δεν έχει ξεκιτρινίσει σε 15 μέρες από τη γέννησή του εφόσον είχε παρουσιάσει ίκτερο.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.