Μητρικός Θηλασμός και Μύκητας Θηλών: Τι ισχύει πραγματικά;

Μητρικός Θηλασμός και Μύκητας Θηλών: Συχνά οι γυναίκες αναφέρουν πόνο κατά την προσκόλληση του βρέφους στο μαστό, που μπορεί να γίνει ανυπόφορος. Μοιάζει με καρφιά ή με σπασμένα «γυαλιά» καθώς και αλλαγή στο χρώμα των θηλών. Αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση του μύκητα “Candida”.

Γράφει η
Ομάδα Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ

Τι είναι ο μύκητας θηλών “Candida”;
Ο μύκητας Candida Αlbicans (μύκητας θηλών) ζει και υπάρχει φυσιολογικά στο λεπτό έντερο. Υπό κάποιες συνθήκες αυξάνεται με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα υγείας στον οργανισμό. Συνήθως η αύξησή του ευνοείται στη μακροπρόθεσμη χρήση αντιβιοτικών, κορτιζόνης, στην ανοσοκαταστολή από φάρμακα, από πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος, από διατροφή πλούσια σε κατεργασμένα σάκχαρα καθώς και στην εγκυμοσύνη όπου υπάρχει αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας.

Πως γίνεται η διάγνωση;
Μία μόλυνση από τον μύκητα Candida Albicans είναι δύσκολο να διαγνωστεί καθώς ο πόνος συχνά παρομοιάζει με τον πόνο που δημιουργείται από τη λάθος προσκόλληση του βρέφους στο μαστό, στο φαινόμενο του αγγειόσπασμου (Vasospasm/Reynaud) ή στο αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος (let down reflex).

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στις θηλές από τον μύκητα (Candida):

  • Πόνος που ξεκινά με την προσκόλληση του βρέφους στον μαστό, συνεχίζει καθ΄ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά και μετά το θηλασμό
  • Πόνος που εκφράζεται σαν «χτύπημα από ρεύμα», βελόνες ή «σπασμένα γυαλιά»
  • Πόνος σαν σουβλιά εσωτερικά στο στήθος ή και πίσω από τη θηλή
  • Κνησμός ή αίσθηση καψίματος στις θηλές
  • Θηλές που μπορεί να φαίνονται ερυθηματώδεις, υγρές κι ορισμένες φορές με διάβρωση της επιδερμίδα
  • Θηλές με καμία εμφανή αλλαγή

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο νεογνό από τον μύκητα (Candida):

  • Στο στόμα του βρέφους μπορεί να παρατηρηθεί μια λευκή, γαλακτώδης πλάκα, που εξαπλώνεται στο βλεννογόνο, στις παρειές, ενίοτε και στα χείλη του.
  • Μπορεί να παρατηρηθεί στην περιγεννητική περιοχή του βρέφους παράτριμμα.

 

Συμβουλευτική Αντιμετώπιση του “Candida Albicans”
Η αντιμετώπιση του μύκητα “Candida Albicans”, έγκειται στη φαρμακευτική αντιμετώπιση, στη χρήση φυτικών προϊόντων καθώς και στη διατροφή η οποία μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή του.

Χρήσιμες Συμβουλές: κατά τη διάρκεια της θεραπείας απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών, πλύσιμο των ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία και στέγνωμα στον ήλιο. Ο μητρικός θηλασμός ΔΕΝ διακόπτεται σε καμία περίπτωση.

Επειδή η διάγνωση του μύκητα “Candida Albicans” είναι δύσκολη μπορείτε να απευθυνθείτε στο Εξωτερικό Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού του ΜΗΤΕΡΑ, του Μοναδικού Ιδιωτικού Μαιευτηρίου στην Ελλάδα πιστοποιημένου ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα βρέφη», το όποιο στελεχώνεται από εξειδικευμένη Ομάδα Μητρικού Θηλασμού, και αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την επίλυση αποριών των μητέρων καθώς προσφέρουν και εξατομικευμένες οδηγίες εξόδου από το Μαιευτήριο. Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά και δέχεται προγραμματισμένα ραντεβού στο 210 6869000 για τη βοήθεια και επίλυση προβλημάτων στο θηλασμό.

Διαβάστε ακόμα:
Μητρικός Θηλασμός: Μύθοι και πραγματικότητες για τις νέες Μητέρες!


Πηγ
ές
1. http://www.nbci.ca/index.php, Dr Jack Newman
2. Μητρικός Θηλασμός Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας – Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού – ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού (Ιωάννα Αντωνιάδου – Κουμάτου, Αικατερίνη Σοφιανού)

Νοέμβριος, 2016