Εμμηνόπαυση
Γράφει η
Κυριακή Αργυρού
Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημ. Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ
Ως εμμηνόπαυση, ορίζεται η περίοδος που αρχίζει μετά την παρέλευση 12 μηνών από την τελευταία εμμηνορρυσία. Συμβαίνει κατά μέσο όρο στο 51ό έτος της ηλικίας. Προσδιορίζει το τέλος της γόνιμης περιόδου της γυναίκας.
Κλιμακτήριος ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία το σώμα προσαρμόζεται στη μεταβολή των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης λόγω της συνεχούς ανεπάρκειας των ωοθηκών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 40 ετών, χαρακτηρίζεται πρώιμη. Η περίοδος που ακολουθεί την εμμηνόπαυση ονομάζεται μετεμμηνοπαυσιακή. Πολλές γυναίκες προσαρμόζονται στην καινούρια πραγματικότητα χωρίς προβλήματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα βασικά είναι:
Το πρώτο σημείο που προειδοποιεί για την έλευση της εμμηνόπαυσης συνήθως είναι οι διαταραχές στην περίοδο. Σε ποσοστό 80% των γυναικών έχουμε εξάψεις και ιδρώτες και μεταβολές στην διάθεση.
Άλλα συχνά συμπτώματα:
- Αύξηση σωματικού βάρους, λόγω του αργού μεταβολισμού και της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας
- Τριχόπτωση, ξηροδερμία
- Μείωση επιθυμίας για σεξουαλική επαφή
- Διαταραχές ύπνου
- Κεφαλαλγία
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Κατάθλιψη
- Ακράτεια
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
Ποιες είναι οι πιθανές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας;
Ο κόλπος γίνεται πιο μικρός και ξηρός χάνοντας την ελαστικότητα του, με αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζεται πόνος κατά την επαφή (δυσπαρεύνια). Στο ουροποιητικό σύστημα προκαλείται ξηρότητα κι εμφανίζεται τσούξιμο, συχνουρία ή ακόμα και ακράτεια. Παρατηρούνται πόνοι στις αρθρώσεις και στους μυς. Οι μακροχρόνιες συνέπειες είναι η αρτηριοσκλήρυνση, το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος του μαστού και της ουροδόχου κύστης, η οστεοπόρωση, τα κατάγματα.
Η διάγνωση της κλιμακτηρίου
Τα συμπτώματα της “αλλαγής” είναι συνήθως αρκετά αντιπροσωπευτικά κυρίως σε ηλικία μεταξύ των 40 έως 50 ετών. Η επιβεβαίωση γίνεται με μέτρηση των επιπέδων των οιστρογόνων, της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στο αίμα, την πρώτη εβδομάδα της περιόδου, όταν υπάρχει. Είναι υψηλότερα στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο.
Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν;
Αποφεύγετε τα ζεστά ροφήματα, την καφεΐνη, τα μπαχαρικά και το αλκοόλ για την μείωση των εξάψεων. Αποφύγετε το κάπνισμα, συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνει τις εξάρσεις και συντελεί στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τη ζάχαρη. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η καλή φυσική κατάσταση βοηθάει το καρδιαγγειακό σύστημα, την πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. Γυμνάστε τους μυς της πυέλου, βοηθάει σημαντικά στην ακράτεια. Βελτιώστε τον ύπνο σας.
Τι είδους φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει;
Η ορμονική υποκατάσταση συστήνεται σε νεότερες ηλικίες μέχρι και πέντε χρόνια. Αντικαταθλιπτικά βοηθούν σημαντικά στις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τις εξάψεις. Φυτοοιστρογόνα πρέπει να λαμβάνονται με την καθοδήγηση του γιατρού σας λόγω παρενεργειών. Τέλος, τοπική αγωγή με λιπαντικά κόλπου ή ενδοκολπικές κρέμες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου κατά την επαφή και στην αποφυγή ουρολοιμώξεων.