Διατροφή μετά την διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος
Γράφει η
Χρέμου Α. Αικατερίνη
Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
Υπεύθυνη Τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας-Διατροφής ΜΗΤΕΡΑ
Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος. Με τη διάγνωση της νόσου και την έναρξη της θεραπείας, είναι σημαντική η κατάλληλη και σωστή διατροφική διαχείριση και παρακολούθηση των ασθενών από ειδικό κλινικό διαιτολόγο.
Εάν επίκειται άμεσα χειρουργική επέμβαση εξαίρεσης του όγκου, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό κλινικό διαιτολόγο της θεραπευτικής σας ομάδας για την βέλτιστη διατροφική κατάσταση που θα πρέπει να έχετε πριν το χειρουργείο. Εάν έχει προηγηθεί η επέμβαση σχετιζόμενη με τον όγκο, στο πλαίσιο της ταχύτερης και επαρκούς μετεγχειρητικής αποκατάστασης, επίσης θα πρέπει να λάβετε συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες.
Πως λοιπόν μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος;
Ζυγιστείτε εβδομαδιαίως.
Συμβουλευτείτε την ομάδα φροντίδας και τον διαιτολόγο σας εάν συνεχίζετε να χάνετε περισσότερα από 1 ή 2 κιλά την εβδομάδα. Μπορούν να σας δείξουν τρόπους για να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών.
Μείνετε ενυδατωμένοι.
Στόχος είναι τα 8-10 ποτήρια ανά ημέρα. Για να αποφύγετε το αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια του γεύματος, πίνετε υγρά μία ώρα πριν ή μετά το γεύμα. Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη και το αλκοόλ γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.
Καταναλώνετε μικρά συχνά γεύματα.
Τα συχνά μικρά γεύματα θα εξασφαλίσουν ότι το σώμα σας έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να ανακάμψει. Τα μικρότερα γεύματα είναι συχνά καλύτερα ανεκτά όταν υπομένουν παρενέργειες, όπως η διάρροια, η ναυτία, καθώς και η ανεπαρκής ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Επιλέγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα.
Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα βοηθούν το σώμα να διασφαλίσει επαρκή αποθέματα αλβουμίνης και άλλων πρωτεϊνών, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει.
Οι πρωτεΐνες πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα και σνακ.
- Ψητά ή βραστά χωρίς λίπος κρέατα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι
- Αυγά
- Βούτυρα ξηρών καρπών όπως φιστίκι, αμύγδαλο ή κάσιους (σε περιπτώσεις μη ύπαρξης στεατορροιας ή ταχείας κένωσης του εντέρου)
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί
- Φασόλια
- Προϊόντα σόγιας/ τόφου
Σκεφτείτε τη χρήση υγρών συμπληρωμάτων.
Ως παρενέργεια της θεραπείας, μερικές φορές τα τρόφιμα γίνονται λιγότερο εύγευστα ή καταναλώνονται πιο δύσκολα. Αν είναι δύσκολο να φάτε, τότε τα υγρά είναι πιο εύπεπτα και συχνά μπορούν να γίνουν καλύτερα ανεκτά. Βεβαιωθείτε ότι αυτά τα συμπληρώματα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θερμίδες.
Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης περιλαμβάνουν:
- Ζωμοί από κρέας ή κοτόπουλο σε σούπα.
- Σέικ από ελληνικό γιαούρτι ή γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
- Πολτοποιημένες σούπες.
- Smoothies που περιέχουν στη βασική τους σύσταση πρωτεΐνη και εύπεπτα φρούτα ή καρπούς.
Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή ενέργειας για το σώμα, παρέχοντας σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες:
- Αλεύρι βρώμης
- Ψωμί ολικής άλεσης
- Καστανό ρύζι
- Ζυμαρικά ολικής άλεσης
- Πλιγούρι
- Καλαμπόκι
Επιλέξτε πολύχρωμα τρόφιμα.
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύχρωμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα φρούτων και λαχανικών.
Συμπεριλάβετε υγιή λίπη.
Τα ανθυγιεινά τηγανητά, λιπαρά και λιπαρά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα υγιή λίπη όπως αυτά παρέχουν ενέργεια, υποστηρίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων και προστατεύουν τα όργανα.
- Ελαιόλαδο
- Αβοκάντο
- Σπόροι
- Ξηροί καρποί
- Λιπαρά ψάρια
Περιορίστε γλυκά και πρόσθετα σάκχαρα.
Οι ασθενείς συχνά έχουν πρόβλημα στην πέψη των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τρόφιμα όπως ανθρακούχα ροφήματα, κέικ, μπισκότα, τάρτες, καραμέλες ή επιδόρπια μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συχνά δεν παρέχουν διατροφικό όφελος. Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα και αντικαταστήστε τα με τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας.
Παρακολουθήστε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
Ο καρκίνος του παγκρέατος και οι θεραπείες μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας, του φουσκώματος και των αερίων. Εάν αντιμετωπίσετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας, ενημερώστε την ομάδα φροντίδας σας. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή ή τα φάρμακά σας ή να προσθέσετε συμπληρωματικά παγκρεατικά ένζυμα που λαμβάνονται με τα γεύματα. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών από το φαγητό σας.
Παραμείνετε δραστήριοι.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της όρεξης και των φυσικών ενδορφινών και η διατήρηση της δραστηριότητας μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ευεξίας και να σας επιτρέψει να τρώτε περισσότερο.
Μην ξεχνάτε ότι η διατροφή είναι σύμμαχος και όχι εχθρός στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και αποτελεί μέρος του βασικού θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του |