Διαταραχές της γοναδικής λειτουργίας στη γυναίκα σε σχέση με τον μεταβολισμό
Γράφει η
Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών,
Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη του Ομίλου ΥΓΕΙΑ
Γυναίκες με διαταραχές γοναδικής λειτουργίας εμφανίζουν πολύ συχνά μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία).
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως έχει δειχτεί, επηρεάζει την ινσουλινική ευαισθησία, προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη και, κατά συνέπεια, οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο, και η ίδια η υπερινσουλιναιμία προκαλεί διαταραχές της εμμήνου ρύσεως με διττό τρόπο: είτε μέσω της διέγερσης παραγωγής πλεονάζουσας ποσότητας ανδρογόνων από τα κύτταρα της θήκης των ωοθηκών, είτε μέσω της παρακώλυσης της παλμικής έκκρισης γοναδοτροφινών από τον εγκέφαλο (υποθάλαμος – υπόφυση).
Επίσης, γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια (διακοπή της εμμήνου ρύσεως σε ηλικίες κάτω των 40 ετών), λόγω της έλλειψης οιστρογόνων -που δρουν προστατευτικά σε ποικίλα συστήματα (αγγεία, καρδιά, λιπίδια, οστά)- εμφανίζουν συχνότερα μεταβολικά νοσήματα, όπως δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση ή και διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό.
Η αναπαραγωγική λειτουργία και η ομοιοστασία του μεταβολισμού συνδέονται και αλληλεπιδρούν. Ως εκ τούτου, η γνώση των μηχανισμών συμβάλλει στη σωστή επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης.