Νεφρά: τα μικρά νεφρά θέλουν μεγάλη φροντίδα
Η στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η απώλεια επίτευξης ή/και διατήρησης ικανοποιητικής στύσης που να επιτρέπει την ερωτική επαφή είναι ιδιαίτερα συχνή με την πάροδο της ηλικίας, αφορώντας ακόμα και το 60% των ανδρών μετά τα 60 έτη.
Γράφει ο
Kωνσταντίνος Στεφανίδης
Διευθυντής Παιδονεφρολογικού Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Η Παγκόσμια Ημέρα του Νεφρού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου. Η ιδέα ξεκίνησε το 2006 από την Διεθνή Νεφρολογική Εταιρεία με στόχο την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, της πολιτείας και του κοινού για την πρόληψη των νεφρικών νοσημάτων. Το 2018, η 13η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας του Νεφρού είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για την πρόληψη των νεφρικών νοσημάτων στις γυναίκες και στα κορίτσια.
Η πρόληψη ξεκινάει με την διάγνωση πιθανών νεφρικών προβλημάτων του εμβρύου που γίνεται με υπερηχογραφική απεικόνιση. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η αύξηση της διαμέτρου της νεφρικής πυέλου (εμβρυακή υδρονέφρωση), που μπορεί να οφείλεται σε κυστεουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΠ). Παλαιότερα η διάγνωση της ΚΟΠ γινόταν μετά από οξεία πυελονεφρίτιδα, που μερικές φορές προκαλούσε μόνιμες νεφρικές βλάβες. Σήμερα η διάγνωση της ΚΟΠ γίνεται συχνά σε βρέφη με ιστορικό εμβρυακής υδρονέφρωσης πριν από την εμφάνιση οξείας πυελονεφρίτιδας και νεφρικών βλαβών. Επίσης η έγκαιρη χειρουργική διόρθωση συγγενών ανωμαλιών του ουροποιητικού και η ορθή μετεγχειρητική παρακολούθηση έχουν σημαντικά ελαττώσει τις μακρόχρονες αρνητικές επιπτώσεις.
Τα παιδιά με ιστορικό οξείας νεφρικής βλάβης ή αυτά που έχουν ένα νεφρό ή όσα είχαν διάφορα νεφρικά νοσήματα στην παιδική ηλικία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) ως ενήλικες. Στις ομάδες αυτές είναι απαραίτητη η μακρόχρονη παρακολούθηση.
Η αρτηριακή υπέρταση στα παιδιά είναι πιο σπάνια από ότι στους ενήλικες. Συχνά δεν διαπιστώνεται κάποια αιτία και ονομάζεται ιδιοπαθής, όταν βρίσκεται η αιτία το συνηθέστερο πρόβλημα είναι οι νεφροπάθειες. Στα παιδιά με ΧΝΝ η σημαντικότερη παρέμβαση για καθυστέρηση της επιδείνωσης της νεφρικής τους λειτουργίας είναι η ορθή θεραπευτική παρέμβαση για τη διατήρηση της αρτηριακής τους πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε κάθε παιδί μεγαλύτερο των τριών χρονών πρέπει να μετράται η αρτηριακή πίεση από παιδίατρο μία φορά το χρόνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την έγκαιρη διάγνωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της αιτιολογίας της. Η σημαντική πρόσφατη αύξηση του αριθμού των παιδιών με υπέρταση οφείλεται στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Τα δύο αυτά προβλήματα αποτελούν σημαντική αιτία ΧΝΝ σε ενήλικες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.
Η ΧΝΝ μπορεί εύκολα να διαγνωσθεί με μέτρηση της κρεατινίνης στο αίμα, του λευκώματος στα ούρα και με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις. Στα παιδιά που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου για να παρουσιάσουν επιδείνωση της νεφρικής τους λειτουργίας, όπως είναι τα παιδιά με μικρό βάρος γέννησης, πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ και την ορθή παρακολούθηση.
Τέλος ας μη ξεχνάμε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Νεφρού: «Τα μικρά νεφρά θέλουν μεγάλη φροντίδα».