Δημόπουλος Στέφανος Οφθαλμίατρος
Εκπαίδευση & Ακαδημαϊκοί Τίτλοι
- 30/10/1974: Πτυχιούχος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.
- Οκτώβριος 1977-Ιανουάριος 1978: Τελειοποίηση των γνώσεων της γερμανικής γλώσσας στο Goete Institut Boppard (Mittel Stufe).
- 1/2/1978-30/12/1986: Πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική Κολωνίας Δ. Γερμανίας. Κατά την διάρκεια παραμονής ειδίκευση σε όλα τα τμήματα της οφθαλμολογίας και απόκτηση του γερμανικού τίτλου ειδικότητας 30/10/1984)
Διδακτορική Διατριβή
Δεκαετής μετεκπαίδευση και διδακτορική διατριβή στην πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική Κολωνίας Δ. Γερμανίας με θέμα: «θεραπεία επιπλεγμένων αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς -νέες τεχνικές βιτρεκτομής και ένεσης ελαίου σιλικόνης». Απόκτηση διδακτορικού τίτλου 1/2/1985.
Μέλος Εταιριών, Συντακτικής Επιτροπής Περιοδικών
A.A.O. American Academy of Ophthalmology
D.O.G. Deutshe Ophthalmologishe Geselschaft
Deutshe Retina Geselschaft
EVRS European Vitreoretinal Sosiety
AVRS American Vitreoretinal Sosiety
Συνιδρυτής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Οφθαλμολογικής Εταιρείας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Αμφιβληστροειδούς και Υαλώδους
Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής
Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος
Ένωση Ελλήνων Επαγγελματιών Οφθαλμιάτρων
Επαγγελματική Προϋπηρεσία
1/2/1978-30/12/1986: Πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική Κολωνίας Δ. Γερμανίας. Κατά την διάρκεια παραμονής ειδίκευση σε όλα τα τμήματα της οφθαλμολογίας και απόκτηση του γερμανικού τίτλου ειδικότητας 30/10/1984)
Δεκαετής μετεκπαίδευση και διδακτορική διατριβή στην πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική Κολωνίας Δ. Γερμανίας, με θέμα: θεραπεία επιπλεγμένων αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς -νέες τεχνικές βιτρεκτομής και ένεσης ελαίου σιλικόνης. Απόκτηση διδακτορικού τίτλου 1/2/1985, τομέας στον οποίο ειδικεύεται και ασχολείται, χειρουργικά κυρίως, έκτοτε.
Τα έτη 1983-1986 στην Κολωνία λειτουργεί ως ένας από τους δύο επιμελητές στην κλινική χειρουργικής αμφιβληστροειδούς και υαλώδους, ενώ είναι υπότροφος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γερμανίας. Χειρούργησε 300 ασθενείς μεταξύ των οποίων αρκετούς Έλληνες σταλμένους από τις πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας (δεν γίνονταν ακόμη βιτρεκτομές στην Ελλάδα), αντικαθιστά τον ήδη ασθενούντα δάσκαλό του διάσημο καθηγητή Κ. Heimann, συμμετέχει ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές ιατρικής και ειδικευόμενους, ενώ διορίζεται Dozent και παραδίδει μαθήματα οφθαλμολογίας στην σχολή νοσηλευτικής του πανεπιστημίου της Κολωνίας. Συμμετέχει επίσης στην εκπαίδευση πολλών Γερμανών και Αμερικανών συναδέλφων που σπεύδουν να εκπαιδευτούν στις καινούργιες τεχνικές βιτρεκτομής και ένεσης ελαίου σιλικόνης (θέμα της διδακτορικής του διατριβής) κάνοντας Fellowship στην κλινική, και εκ των οποίων 5 είναι τώρα καθηγητές-διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών.
Εκπαιδευτική Πείρα:
Από 1/1/1987 εργάζεται στην Αθήνα και έχει συνδέσει το όνομά του με τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς (αποκολλήσεις, ωχροπάθειες κλπ) και υαλώδους (βιτρεκτομές σε αιμορραγίες από διαβήτη, τραύματα, επιπλεγμένες και μη αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς επιωχρικές μεμβράνες- Pucker, οπές ωχράς κηλίδας).
Υπήρξε ο πρώτος και ο μόνος επί μία δεκαπενταετία οφθαλμοχειρουργός που οργάνωσε σε ιδιωτική βάση στην Αθήνα τις βιτρεκτομές- υαλοειδεκτομές (7000 εγχειρήσεις) και είναι Διευθυντής Οφθαλμολογικής κλινικής στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.
Παράλληλα έχει οργανώσει οφθαλμολογικό ιατρείο με σαφή προσανατολισμό στις παθήσεις του οπίσθιου ημιμορίου του οφθαλμού, δίπλα στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ (οδός Ερυθρού Σταυρού 5) εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα όπως τομογραφία συνοχής (OCT), οπτικά πεδία, LASER(Argon-Green και YAG), κερατομετρία και τοπογραφία κερατοειδούς κλπ όπου εξετάζει καθημερινά με τη βοήθεια 6 συνεργατών του περί τους 30-40 ασθενείς από όλη την Ελλάδα.
Yπήρξε πρωτοπόρος στις χειρουργικές παθήσεις της ωχράς κηλίδος και τις επιωχρικές μεμβράνες (macula Pucker). Σε μια εποχή αντιδραστική στις σύγχρονες χειρουργικές της βιτρεκτομής κατάφερε μαζί κε τον Διευθυντή της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού Ηλία Φερέτη και τον καθηγητή Αποστολόπουλο στο ΚΟΦΚΑ να καθιερώσει την βιτρεκτομή στις παραπάνω περιπτώσεις καθώς και στην έγκαιρη αντιμετώπιση της αιμορραγίας του υαλώδους λόγω διαβήτη, επιπλοκών της εγχείρησης καταρράκτη, επιπλεγμένων ή ειδικών αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς, τραυμάτων κλπ.
Κλινικό & Ερευνητικό Ενδιαφέρον
- Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας και ιδιαίτερα η ηλικιακή (γεροντική) ωχροπάθεια αποτέλεσαν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του την τελευταία δεκαετία. Έκανε την πρώτη ένεση Lucentis στην Ελλάδα στο χειρουργείο μιας ημέρας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ενώ έχει εν τω μεταξύ διενεργήσει περί τις 10.000 ενδοβολβικές ενέσεις Avastin και Lucentis σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ιατρείο του. Οι ενέσεις αυτές αποδείχτηκαν θεραπευτικές και διενεργούνται πλέον σε μια σειρά άλλων παθήσεων όπως τα οιδήματα και οι αιμορραγίες του διαβήτη, οι φλεβικές θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς, οι νεοαγγειώσεις ίριδος ή του αμφιβληστροειδούς κάθε αιτιολογίας (διαβητικής, αγγειακής, γλαύκωμα) αλλά και σε κάθε αιτιολογίας οιδήματα της ωχράς κηλίδος.
Διακρίσεις & Βραβεία
Μάιος 2001: Τιμητική απονομή του ευρωπαϊκού διπλώματος οφθαλμολογίας.
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Συμμετέχει ανελλιπώς με ομιλίες, διαλέξεις και συμμετοχές σε στρογγυλές τράπεζες και σεμινάρια σε πολλά ελληνικά και ξένα συνέδρια από το 1980. Ενδεικτικά:
1984: Δημοσίευση στο περιοδικό Klin. Mbl. Augenheilk. 185, 1984, 505 με θέμα: «Siliconolinjection in der Behandlung Komplizierter Netzhantablosung».
1986: Δημοσίευση στο περιοδικό Klin. Mbl. Augenheilk. 189, 1986, 223 με θέμα: «Spatkomplikationen nach Siliconolinjection Langzeitbeobachtungen an 100 Fallen”.
Οι ως άνω δύο δημοσιεύσεις έχουν πανελλήνιο ρεκόρ παραπομπών από διεθνή περιοδικά.
5-9/3/2005: 2ο International Meeting του MediterRetina Club-Venezia-Cortina (Italy). Διάλεξη με θέμα: «Treatment of PVR cases using ILM-peeling and ICG”.
16/4/15: 4ο Διεθνές μετεκπαιδευτικό σεμινάριο-Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης. Διάλεξη με θέμα: «Οφθαλμολογικά προβλήματα στον σακχαρώδη διαβήτη».
18-22/5/2005: 38ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, Μύκονος. Εισήγηση με θέμα: «Χειρουργική αντιμετώπιση της οπής ωχράς κηλίδος» (Δημοσίευση στο βιβλίο εισηγήσεων συνεδρίου).
2-5/2/2006: 20ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφθαλμίων Φακών και Διαθλαστικής χειρουργικής, Αθήνα. Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Συνεδρίου. Εκπαιδευτής σε πειραματικό χειρουργείο με θέμα: «Βασικές Αρχές Υαλοειδεκτομής». Συντονιστής Στρογγυλής Τράπεζας οπισθίου ημιμορίου με θέμα: «Τι νεώτερο στο Οίδημα Ωχράς Κηλίδος».
7-11/6/2006: 39ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη. Διάλεξη με θέμα: «Τα νεώτερα από τον πόλεμο ανάμεσα στις συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και χοριοειδούς».
1-4/2/2007: 11th Winter Refractive Surgery Meeting, Athens. Συντονιστής Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «Τι νεώτερο στην αντιμετώπιση του κυστεοειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδος μετά από εγχείρηση καταρράκτη.
4/2/2007: 21ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφθαλμίων φακών και διαθλαστικής χειρουργικής, Αθήνα. Συμμετοχή ως Εκπαιδευτής σε πειραματικό χειρουργείο με θέμα «Βιτρεκτομή».
23-26/5/2007: 40ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, Αθήνα. Διάλεξη με θέμα: «Υαλοειδικές αιμορραγίες διαβητικής αιτιολογίας. Βιτρεκτομή ή αντι- VEGF».
16-17/1/2009: 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς , Αθήνα. Διάλεξη με θέμα: «Η θέση της Υαλοειδεκτομής σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στην εποχή των ΑΝΤΙ- VEGF». Κλινικό φροντιστήριο «Αντιμετώπιση Ενδοφθαλμίτιδας». Κλινικό φροντιστήριο «Κληρονομούμενα νοσήματα του αμφιβληστροειδούς».
19-22/2/2009: 23ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφθαλμίων Φακών και διαθλαστικής Χειρουργικής, Αθήνα. Κλινικό φροντιστήριο με θέμα: «ΑΝΤΙ-VEGF παράγοντες στις παθήσεις του προσθίου και οπισθίου ημιμορίου».
8/11/2014: 2η Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, Βόλος. Διάλεξη με θέμα: «Αλλότρια ενδοβόλβια σώματα. Αντιμετώπιση».
31/10/2015: 3η Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, Βόλος. Διάλεξη με θέμα: «Η χρήση σκληρικού μοσχεύματος στην αποκόλληση αμφιβληστροειδούς».