Η περιποίηση του μωρού
Την ημέρα εξόδου από το ΜΗΤΕΡΑ, λαμβάνετε οδηγίες περιποίησης για το νεογνό σας από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Η έναρξη προετοιμασίας γίνεται ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα για τη βρεφική περιποίηση, καθώς και να προετοιμάσετε κατάλληλα το χώρο σας.
Το μπάνιο είναι στιγμή χαλάρωσης και επικοινωνίας με το μωρό σας. Η επαφή του με το νερό είτε του προκαλεί ευχαρίστηση είτε το διεγείρει. Η συχνότητα και η ώρα του μπάνιου καθορίζεται από τις καθημερινές σας συνήθειες.
- Φροντίστε η θερμοκρασία του χώρου να είναι περίπου θερμοκρασία δωματίου (25-27°C).
- H θερμοκρασία του νερού να είναι περίπου στους 37°C, ελέγχοντάς το πάντα στην εσωτερική πλευρά του χεριού μας, πριν το ακουμπήσουμε στο βρέφος.
- Τα προϊόντα περιποίησης και η πετσέτα του μωρού σας θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σας για δική σας διευκόλυνση.
- Για την καθαριότητα της γενετικής περιοχής οι κινήσεις να γίνονται από μπροστά προς τα πίσω (ειδικά στα κορίτσια).
- Για το ολοκληρωμένο μπάνιο του μωρού τοποθετείστε ανάσκελα το βρέφος πάνω στο εσωτερικό του χεριού μας στηρίζοντάς το στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης έχοντας το άλλο μας χέρι ελεύθερο.Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε και την προστασία του ομφαλού του να παραμένει στεγνός.
- Με μια μαλακή πετσέτα καθαρίστε απαλά όλη την βρεγμένη περιοχή του μωρού σας και κάνετε απαλές κινήσεις στα αυτιά του.
- Τοποθετήστε την πάνα του ανασηκώνοντας ελαφρά τα 2 του πόδια με τα αυτοκόλλητα της πάνας να βρίσκονται στην πίσω πλευρά. Μπορείτε να εφαρμόσετε στο σώμα του μωρού μικρή ποσότητα υγρού γαλακτώματος ή βρεφικό λάδι της επιλογής σας αποφεύγοντας την τοποθέτησή του στις παλάμες του.
- Στην περιοχή των ματιών εμποτίζετε γάζα με φυσιολογικό ορό καθαρίζοντας τα βλέφαρα του μωρού, όταν το χρειάζεται, μετακινούμενη από την εσωτερική προς την εξωτερική πλευρά του ματιού. Για κάθε μάτι χρησιμοποιήστε ξεχωριστή γάζα.
- Είναι σύνηθες τον πρώτο καιρό τα νεογέννητα να έχουν πολλές εκκρίσεις από την μύτη τους. Συνήθως, δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία παρέμβαση. Σε περίπτωση που ενοχλείται η αναπνοή του ή υπάρχει έντονη καταρροή χρειάζεται να καθαρίσουμε την μύτη του με αμπούλα φυσιολογικού ορού τοποθετώντας το μωρό σε πλάγια θέση ρίχνοντας μικρή ποσότητα ορού σε κάθε ρουθούνι ξεχωριστά.
- Για την περιποίηση των άκρων του μωρού σας αποφεύγετε την χρήση ψαλιδιού ή νυχοκόπτη και συστήνουμε την χρήση βρεφικής λίμας.
- Η περιποίηση στην περιοχή του ομφαλού γίνεται ταμποναριστά με αποστειρωμένη γάζα εμποτίζοντας την με οινόπνευμα καθαρό (και όχι λοσιόν) >75% ή ρίχνοντας 2-3 σταγόνες πάνω στην ομφαλική περιοχή. Η συχνότητα καθαρισμού γίνεται σε κάθε αλλαγή πάνας. Συνήθως το κολόβωμα αποκολλάται περίπου στις 10 ημέρες (έως τρεις εβδομάδες) και συνεχίζουμε την ίδια καθαριότητα μέχρι να επουλωθεί. Φροντίζουμε πάντα η περιοχή του ομφαλού να είναι στεγνή και να μην έρχεται σε επαφή με την πάνα. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, άσχημη οσμή ή οποιαδήποτε έκκριση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
- Μην σας ανησυχήσει αν πέσουν κάποιες σταγόνες νερού στην περιοχή του ομφαλού. Σκουπίστε ταμποναριστά!
- Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μιας χρήσης πάνες ή υφασμάτινες.
- Η πάνα του μωρού συστήνεται να αλλάζεται, εφόσον έχει λερωθεί, προγευματικά, ώστε να αποφεύγεται ο ερεθισμός στην περιοχή.
Το μπάνιο είναι στιγμή χαλάρωσης και επικοινωνίας με το μωρό σας.