Νέος Ανοικτός Μαγνητικός Τομογράφος υψηλού πεδίου με περιβάλλον PHILIPS Ambient Experience

 

Η Γενική, Μαιευτική / Γυναικολογική Κλινική και το ΠΑΙΔΩΝ ΜΗΤΕΡΑ έγιναν το πρώτο Νοσοκομείο στην Ελλάδα που απέκτησε και εγκατέστησε το νέο ανοικτό Μαγνητικό Τομογράφο υψηλού πεδίου 1.0 Τ, ο οποίος αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα της τεχνολογίας ιατρικής απεικόνισης και ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα Μαγνητικής Τομογραφίας που διατίθενται σήμερα στον κόσμο.

Επιτρέπει τη λήψη εικόνων πολύ υψηλής ευκρίνειας σε χαμηλούς χρόνους εξέτασης, σε ένα πραγματικά ανοικτό περιβάλλον, μέσα από το οποίο δίδεται έμφαση στη φιλικότητα προς τον εξεταζόμενο εξαλείφοντας τη κλειστοφοβική αίσθηση των γνωστών κυλινδρικών συστημάτων με το μακρύ «τούνελ».

Η αξία της ανοικτής σχεδίασης του νέου Μαγνητικού Τομογράφου του ΜΗΤΕΡΑ καθίσταται ακόμα πιο σημαντική στην περίπτωση των παιδιατρικών περιστατικών.

Η ύπαρξη του Ambient Experience, που διαθέτει ο νέος Μαγνητικός Τομογράφος είναι σε θέση να ελαττώσει με διάφορους τρόπους το άγχος που βιώνουν τα παιδιά πριν τη διενέργεια της εξέτασης και κατά την διάρκειά της. Η προετοιμασία για την εξέταση στα παιδιά ξεκινάει ήδη από την αίθουσα αναμονής. Τα παιδιά καλούνται να κάνουν τις δικές τους μαγνητικές τομογραφίες σε ένα τομογράφο – μινιατούρα. Το παιδί επιλέγει ένα παιχνίδι, το τοποθετεί σε ένα μικρό εξεταστικό κρεβάτι και στη συνέχεια το εισαγάγει στον μαγνητικό τομογράφο για να μάθει εάν είναι άρρωστο. Τότε σε μια οθόνη εμφανίζονται κινούμενα σχέδια που εξηγούν στο παιδί τι ακριβώς βλέπουν οι γιατροί μέσα στο παιχνίδι. Αυτή η διαδικασία διεγείρει την περιέργεια του παιδιού και του επιτρέπει να συνεργαστεί καλύτερα με το ιατρικό προσωπικό.

Στη συνέχεια, ο χώρος της εξέτασης γεμίζει με εικόνες που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού και θυμίζουν παιδικό δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια. Η προσέγγιση αυτή σαφώς διαφέρει από την αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι ότι μια αίθουσα εξέτασης είναι η ίδια για όλους, ενώ βελτιώνει πολύ την οικειότητα που αισθάνονται τα παιδιά με το χώρο. Παράλληλα, κλινικοί ψυχολόγοι που συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη του συστήματος υποστηρίζουν ότι η παροχή πλούσιων αισθητικών πληροφοριών στα παιδιά εμποδίζει την ανάδυση αισθημάτων φόβου και ανασφάλειας, επιτρέποντάς τους να μην τρομάζουν και να είναι πιο ήρεμα. Οι εικόνες που προβάλλονται στην αίθουσα της εξέτασης υποδεικνύουν στο παιδί πότε να πάρει βαθιά ανάσα, όταν αυτό απαιτείται για την εξέταση, ενώ άλλες φορές του αποσπούν την προσοχή με ευχάριστο και θετικό τρόπο, ώστε να γίνουν απαραίτητοι νοσηλευτικοί ή τεχνικοί χειρισμοί για την ολοκλήρωση της λήψης των εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό διευκολύνονται στο πιο χρονοβόρο κομμάτι μιας μαγνητικής τομογραφίας, δηλ. το να πειστεί το παιδί να μπει στον τομογράφο ή να τεθεί σε ήπια καταστολή για αυτό τον σκοπό, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στο πιο σημαντικό κομμάτι της αποστολής τους, που είναι η διάγνωση της κατάστασής του.

Ο νέος ανοικτός Μαγνητικός Τομογράφος του ΜΗΤΕΡΑ σε συνδυασμό με το Ambient Experience αποτελεί ένα σύστημα ιδιαίτερα φιλικό για τα παιδιά και έτσι είναι προφανές πόσο εύκολη, άνετη και ταχεία καθίσταται η εκτέλεση μαγνητικών τομογραφιών σε κλειστοφοβικούς ασθενείς και κατά συνέπεια σε όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Δ/νση Επικοινωνίας ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε
Τηλ.: 210 6869000