Ιατρικά Τμήματα
Τμήμα Παιδικού – Εφηβικού Διαβήτη
Το Διαβητολογικό Τμήμα λειτουργεί από το 2003 και αποτελεί ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα τμήματα που αναπτύχθηκαν στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.
To Τμήμα
Το Τμήμα είναι πλήρως στελεχωμένο από εξειδικευμένη ομάδα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και πολύχρονη εμπειρία στον Σακχαρώδη Διαβήτη και η οποία αποτελείται από 3 παιδιάτρους – διαβητολόγους, ψυχολόγο – εκπαιδεύτρια σακχαρώδη διαβήτη, διαιτολόγο, παιδοδοντίατρο, νοσηλεύτριες – εκπαιδεύτριες σακχαρώδη διαβήτη και συνεπικουρείται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.
Το Τμήμα υποστηρίζει, νοσηλεύει, εκπαιδεύει και παρακολουθεί περισσότερα από 300 παιδιά και εφήβους ετησίως με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο), Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) και προβλήματα δυσανεξίας στη γλυκόζη (ινσουλινοαντίσταση), που προσέρχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία ή που νοσηλεύονται με οξείες επιπλοκές της νόσου, π.χ. διαβητική κετοξέωση ή που παρακολουθούνται συστηματικά.
Το Διαβητολογικό Τμήμα του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, συνεργάζεται με τα αντίστοιχα τμήματα κλινικών του εξωτερικού: Yale Medical School (καθηγητής: W. Tamborlane) και MGH for Children/Harvard Medical School (Καθηγήτρια: L. Levitsky), King’s College Λονδίνο και με τα οποία συνδιοργανώνονται και πραγματοποιούνται ειδικές εκπαιδευτικές ημερίδες και προγράμματα ανταλλαγής επισκέψεων.
Υπηρεσίες
Στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται για τη συστηματική και ετήσια παρακολούθηση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς επίσης και η άμεση αντιμετώπιση επιπλοκών που εμφανίζονται οξέως σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.
- Νοσηλεία και αντιμετώπιση των παιδιών κατά την αρχική διάγνωση.
- Τακτική παρακολούθηση παιδιών και εφήβων με ΣΔ 1 και ΣΔ 2.
- Εκπαίδευση των παιδιών και των ατόμων του στενού περιβάλλοντος τους στις τεχνικές και θέματα που έχουν σχέση με τη ρύθμιση του ΣΔ από μια εξειδικευμένη ομάδα
- Εφαρμογή συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του ΣΔ (αντλίες ινσουλίνης, συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης αίματος)
- 24ωρη τηλεφωνική κάλυψη των παιδιών και των οικογενειών τους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Διασυνδέσεις
Η Ομάδα Σακχαρώδη Διαβήτη του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, μετέχει ενεργά στις εργασίες της International Society for Pediatric & Adolescent Diabetes (ISPAD, http://www.ispad.org) και της ομάδας εργασίας του Παιδικού και Εφηβικού Σακχαρώδη Διαβήτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ, http://www.ede.gr).
Έρευνα
Μέλη της Ομάδας Σακχαρώδη Διαβήτη του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ συμμετείχαν στα ακόλουθα ερευνητικά προγράμματα:
VirDiab: Πολυκεντρική Ευρωπαϊκή Μελέτη για την δράση των ιών στην πρόκληση Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1. Μία εκ των συνεδριάσεων της Ομάδας Έρευνας έγινε στο ΜΗΤΕΡΑ.
SmartDiab: Σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Νοσοκομείου «Π & Α Κυριακού» δημιουργήθηκε «έξυπνη αντλία» για την χορήγηση ινσουλίνης σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1.