Διατροφή – Μεταβολισμός – Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες της σύγχρονης εποχής, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου, μεταξύ των οποίων αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρκίνο, ενώ συνοδεύεται από μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.
Η διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και το σημαντικότερο όπλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ο ενδοκρινολόγος, πάντα σε συνεργασία με καταρτισμένους διατροφολόγους, είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου, με βάση το μεταβολικό προφίλ και τις συννοσηρότητες του κάθε ατόμου.

Τρείς είναι οι βασικές κατηγορίες των θρεπτικών συστατικών: οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Μία σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις τρεις κατηγορίες, διατηρώντας πάντα μία σωστή ισορροπία:

  • 1/2 του πιάτου πρέπει να καταλαμβάνεται από λαχανικά και φρούτα, διαφορετικών ειδών και πλούσιων σε φυτικές ίνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αργή απορρόφηση.
  • Το 1/4 του πιάτου πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, ψωμί), κατά προτίμηση από προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κόκκινο κρέας από άπαχο κομμάτι, όσπρια).

Τρία κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα θα πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή τους, ενώ η συνολική ημερήσια πρόσληψη των υδατανθράκων πρέπει να μοιράζεται σε όλα τα γεύματα.

ΕΙΚΟΝΑ– ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γενικοί κανόνες:

  • Μικρά και συχνά γεύματα, με καταμερισμό των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα.
  • Επιλογή υγιεινού τρόπου μαγειρέματος.
  • Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, πάντα τηρώντας σωστές ισορροπίες με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
  • Αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και περιορισμός αλκοόλ.
  • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.